Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

οι μέρες μας άρχισαν να μεγαλώνουν!

και αξίζει να το γιορτάσουμε...

Τα χαράματα της 21ης Δεκέμβρη ξεκινάει η μικρότερη μέρα του χρόνου. Από την επομένη οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν αργά αλλά σταθερά και οι νύχτες να μικραίνουν. Αυτό γίνεται με συνέπεια χιλιάδες χρόνια τώρα, πολύ πριν ονομαστεί χειμερινό ηλιοστάσιο, ο μήνας Δεκέμβριος και οι χριστιανοί να τοποθετήσουν πάνω του τη γέννηση του προφήτη τους. Πολύ πριν ξεκίνησε και η γιορτή με διάφορα ονόματα, από μέρος σε μέρος, διαφορετικούς συμβολισμούς αλλά κοινό τόπο την επικράτηση του φωτός στη μάχη του με το σκοτάδι. Στις εποχές που η φωτιά ή και ο ηλεκτρισμός δεν μπορούσαν ακόμη να βοηθήσουν το φως σ' αυτή τη μάχη, η γιορτή ήταν πολύ σημαντική και φυσικά είχε και τους "ναούς" της. Ένας τέτοιος "ναός"  χτίστηκε πριν από 5000 χρόνια  σ' ένα λόφο στο Newgrange της Ιρλανδίας, 48 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το Δουβλίνο. Ο θάλαμος του "ναού" σε σχήμα σταυρού , βρίσκεται στο τέλος ενός  διαδρόμου   μήκους 20 μέτρων. Στο χειμερινό ηλιοστάσιο, τεσσεράμισι λεπτά μετά την ανατολή, οι ακτίνες του ήλιου (αν αυτός εμφανιστεί βέβαια μες στη βαρυχειμωνιά) περνάνε μέσα από μία σχισμή που βρίσκεται πάνω από την πόρτα, περνούν τον διάδρομο και φωτίζουν τα σκαλιστά σχέδια του θαλάμου.

Οι αστρονόμοι σήμερα πλέον έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους  και βρήκαν πως με την αλλαγή της κλίσης της γης εδώ και 5.000 χρόνια,  το φαινόμενο αυτό θα συνέβαινε τότε, μόλις τεσσεράμισι λεπτά νωρίτερα, δηλαδή ακριβώς την ώρα της αυγής!

Σήμερα επιπλέον μπορούμε να έχουμε τεχνητό φως όποτε το χρειαστούμε και δεν είμαστε σίγουροι αν οι μέρες μας είναι πάντα καλύτερες από τις νύχτες μας. Συνεχίζουμε να γιορτάζουμε όμως πολλές φορές αγνοώντας το γιατί-έτσι για τη γιορτή...

Στις "γιορτές του ήλιου" προστέθηκαν με τον καιρό εορτές και γενέθλια Θεοτήτων. Η Θεοτόκος, ο Θεάνθρωπος, η φάτνη, το αστέρι, οι μάγοι, όλα εξαιρετικά στοιχεία δε λέω, θα έρθουν απρόσκλητοι μάλλον και  θα φτιάξουν μια νέα γιορτή πάνω στην παλιά. Εκατομμύρια λαμπιόνια και άλλες ηλεκτροβόρες αντιστάσεις θα ξοδέψουν και φέτος πάλι φως και φως. Τι ειρωνεία αλήθεια για μέρες που το φως λατρευόταν σαν ένας λιτός Θεός.

Δεν βαριέσαι, όλοι οι καλοί χωράμε στις γιορτές.

Ας γιορτάσουμε όσο μπορούμε και αν μπορούμε αδέλφια, αφού μας ετοίμασαν  τις αφορμές και το γιορταστικό περιβάλλον.

Κυρίως καλά κρασιά σε όλους μας!

Ο Νιόνιος μου, δεν ξέρω γιατί, έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες. Τον θυμάμαι συνεχώς. Εδώ μπορεί να χώρεσε σαν νεο-ορθόδοξος παγανιστής."Ας κρατήσουν οι χοροί" της γιορτής λοιπόν.  




8 σχόλια:

  1. Δεν είναι καλό να προκαλείς την πίστη των άλλων τέτοιες μέρες με αυτά που γράφεις και με ποστ της ημέρας αθεΐα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλώδιε τις καλύτερες ευχές.
    Έχω την εντύπωση ότι από την 21η μέχρι και την 25η οι μέρες είναι στάσιμες.Από την 25η αρχίζει η μέρα να μεγαλώνει.Και φυσικά γενιούντε όλες οι θεότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η γνώση και η μετάδοσή της δεν προκαλεί κανέναν ποτέ. Αντίθετα (πρέπει να) προηγείται της όποιας επιλογής μας, που μόνο τότε δικαιώνεται και μπορεί να απαιτεί να γίνει σεβαστή. Είναι γνωστό εξάλλου ότι οι χριστιανοί δε γιόρταζαν γενέθλια γιατί το θεωρούσαν παγανιστική συνήθεια, αλλά και ότι κατά την περίοδο της Μεταρρύθμισης απαγορεύτηκε σε κάποιες χώρες ο εορτασμός των Χριστουγέννων ακριβώς γιατί περιλάμβανε / συνέχιζε παγανιστικά έθιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χρόνια πολλά!!! και πάντα με ενδιαφέρουσες αναρτήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ ανώνυμε
    Δεν νομίζω πως προκαλώ κανένα αλλά ακόμη και τότε δεν υπάρχει ευκολότερο πράγμα από το να εξαφανίσεις τη σελίδα από τον υπολογιστή σου. Καλά σου Χριστούγεννα.

    @ Τίκτο

    πραγματικά τις 3 πρώτες μέρες υπάρχει στασιμότητα που είχαν παρατηρήσει και οι αρχαίοι Έλληνες και την ονόμαζαν τριέσπερο αν θυμάμαι καλά. Όμως αργότερα (όταν υπήρχε δυνατότητα για ακριβείς μετρήσεις από τους αστρονόμους) διαπιστώθηκε πως η αύξηση, έστω και μερικών δευτερολέπτων, της μέρας αρχίζει αμέσως.

    @ Κλέα
    ευχαριστώ για μια ακόμη φορά για τη βοήθεια :-)

    @ Ν.Ago και @ silena καλώς ήλθατε!
    Προσθέστε και τις δικές μου ευχές στο καλάθι σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αιρετικέ θα πέσει το καλώδιο και θα πάθουμε ηλεκτροπληξία. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς σας βρίσκω και πάλι!
    Δεν είναι και το ωραιότερο πράγμα να γυρνάς από εκδρομούλα, να πρέπει να δουλέψεις αύριο και ο καλώδιος να σου θυμίζει σχολικούς εφιάλτες.
    Εκλειπτικές, ελλειπτικές, μοίρες...
    Δεν άφηνες τον Ακίν καλώδιε;
    Χρόνια πολλά σε όλους!
    Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή