Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

καιρός να το γκρεμίσουμε και στα μυαλά μας, το γ@μ@μένο

δεν ακούσαμε "κρότον κτιστών ή ήχον". δεν βλέπαμε όμως;

Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.

Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·

διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.                         
A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.

Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.
φυσικά είναι "τα τείχη" του Κ. Καβάφη 
Πολυφορεμένο ποίημα...
Συμφωνώ αλλά πάντα υπάρχουν οι λόγοι να το θυμηθούμε-εκτός από την ποιότητά του. 

Να συμφωνήσω επίσης πως το τείχος του Βερολίνου δεν ήταν το τελευταίο της γης. Άντε και ότι η πτώση έφτιαξε και αυτή τα δράματά της, όπως και το χτίσιμό του. Μέχρι εκεί όμως. Γιατί αυτός ο δρόμος σκέψης, που πολλοί επιλέγουν σαν αντίδραση στην παπαρολογία που κυριαρχεί με αφορμή τα 20χρονα της πτώσης του, από ένα σημείο και μετά γλιστράει πολύ. Το απόλυτο κακό υπάρχει μονάχα στον κινηματογράφο και εκεί όχι με μεγάλη συνέπεια. Θα βρεις λοιπόν τρόπους να δώσεις σανίδα σωτηρίας ακόμη και στις χειρότερες πράξεις των ανθρώπων όταν έχεις τους λόγους σου.
Εδώ πραγματικά δεν βρίσκω κανένα λόγο. Τα τείχη που έχτισαν και χτίζουν οι εκμεταλλευτικές κοινωνίες δεν είναι άλλοθι για να διαλέξουμε το δικό μας "καλό τείχος"  ή να προσπεράσουμε με ένα: "δε βαριέσαι, τόσος ντόρος για ένα τείχος"
Αυτό το "ένα τείχος" χτίστηκε στο όνομα ουμανιστικών ιδεών που αποτελούσαν (και αποτελούν γαμώ το) την ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο χιλιάδων ανθρώπων. Φυλάκισε όμως μέσα του δεκαεπτά εκατομμύρια ψυχές και δημιούργησε μια κοινωνία ωτακουστών και καταδοτών, προσπάθησε να προστατευθεί με ένοπλους ανθρωποφύλακες που μπόρεσαν να πυροβολήσουν μέχρι και δεκάχρονα παιδιά  μαγεμένα από τις "καπιταλιστικές σειρήνες".

Τι σχέση έχουν αυτά με τις ιδέες για μια ανθρωποκεντρική κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση που συστηματοποίησε ο Μαρξ; Η μόνη τους "σχέση" είναι  τα ονόματα σε δρόμους και πλατείες  και η προσπάθεια ορισμένων να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με το Μαρξισμό δείχνοντας το τείχος  και τις κοινωνίες που χτίστηκαν γύρω από αυτό. Ας μη τους δίνουμε λοιπόν χέρι βοήθειας κρατώντας υπολείμματα του τείχους στα μυαλά μας. 
Τα καθεστώτα που χτίστηκαν μετά τον πόλεμο στην ανατολική Ευρώπη, ούτε σοσιαλιστικά ήταν,  ούτε έκλεισαν το κεφάλαιο Μαρξισμός για την ιστορία. Πολύ περισσότερο αυτή δεν σταμάτησε να κυλά  το '91.
Ψηλά λοιπόν το κεφάλι και την Bandiera Rossa!


15 σχόλια:

  1. Τα τείχη που έχτισαν και χτίζουν οι εκμεταλλευτικές κοινωνίες δεν είναι άλλοθι για να διαλέξουμε το δικό μας "καλό τείχος" ή να προσπεράσουμε με ένα: "δε βαριέσαι, τόσος ντόρος για ένα τείχος"


    Μεγάλη αλήθεια.
    Στο όνομα της ασφάλειας, μας έμαθαν να ζούμε μέσα σε τείχη. Διανοητικά.


    avanti popolo

    Καλώς σε βρίσκω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θαυμάσιο κείμενο. Αν εξαιρέσεις την αισιοδοξία του τέλους με καλύπτει απόλυτα θα έλεγα και εγώ κάποτε
    Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν εξαιρέσουμε τους τοίχους των σπιτιών που θα έπρεπε να προσφέρουν σε όλους τους ανθρώπους ζεστασιά και προστασία, κανένας άλλος τοίχος και κανένα τείχος δεν θα έπρεπε να είναι αποδεκτό σήμερα.
    Κι όμως υπάρχουν χιλιάδες τείχη (πραγματικά και μεταφορικά) που περιορίζουν, διχάζουν τους ανθρώπους και εμποδίζουν την ανάπτυξη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κομμουνισμός δεν θα πεθάνει όσο υπάρχει συστηματική εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όσο υπάρχει στέρηση των αναγκαίων και αυτών που υπερβαίνουν τα αναγκαία. Η κοινωνική ισότητα λοιπόν ανήκει στις μη αναστρέψιμες ιδέες και τίποτε δεν μπορεί να την θάψει. Το ζητούμενο για μας σήμερα είναι όμως κάτι παραπάνω απ' την επιβίωση της κομμουνιστικής ιδέας, η οποία εξασφαλίζεται αρνητικά από την αδυναμία κάθε άλλης ιδέας να ανταποκριθεί έστω κατ' όνομα στο αίτημα της ισότητας.

    Από την πόλη ενός άλλου τείχους,
    Radical Desire.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι μιά πολύ δύσκολη περίπτωση η πρώην ΛΔΓ. Σίγουρα έχει πολλές γκρίζες εικόνες αλλά και μερικές φωτεινές που το πολύ καλό αρθράκι αγνοεί.
    Στα συμεπεράσματα θα συμφωνήσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώδια;
    Αντι-κομμουνιστικό μετερίζι έπρεπε να το λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Ερωτευμένη και Σχιζοφρενή (με τον τίτλο από τους αγαπημένους μου 7 νάνους), καλώς ήλθες!
    @ Άννα ευχαριστώ για τα σταθερά καλά σου λόγια.
    @ ΑΦΜ δεν θα διαφωνήσω σε τίποτε από όσα γράφεις. Σαφώς διαφωνώ με το πνεύμα της χθεσινής σου ανάρτησης. Δυστυχώς το τείχος του Βερολίνου ήταν από τις πιο μαύρες σελίδες της Ευρωπαϊκής αριστεράς(;)
    @ Αντώνη καλώς ήλθες. Συμφωνούμε απόλυτα.
    @ Τάνια. Σε ευχαριστώ για τις επισκέψεις σου παρά τις συχνές μας μικρο διαφωνίες.
    @ Ανώνυμε. Αν αυτά που πιστεύω και γράφω είναι "αντι-κομμουνιστικά" δεν μπορώ να κάνω κάτι για να διορθωθώ. Σόρι αν σε χάλασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορεί να έχεις πρόσβαση σε κρατικό σέρβερ αλλά και εσύ αύξηση 0,8% θα πάρεις. Χαιρετισμούς στον προϊστάμενό σου τον Πάγκαλο.
    Κουβανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ααααα !!!
    @ ανώνυμε το χόντρυνες. Μπορεί να έγραψα σόρι στον προηγούμενο μαλάκα (αν δεν είσαι ο ίδιος), αλλά όπως διαπιστώνεις η ευγένεια μόλις μου τελείωσε. Λοιπόν για να εξηγούμαστε: Προϊστάμενος μου δεν είναι ο Πάγκαλος αλλά τα ξένα κέντρα εν γένει. Με πληρώνουν καλά για να αποπροσανατολίζω με χαβαλετζίδικες αναρτήσεις τους λιγοστούς επισκέπτες και που και που να γράφω και κανα αντικομμουνιστικό. Επειδή όμως δεν μου πληρώνουν επιμίσθιο για να απαντώ στον κάθε μαλάκα τα κουβαδάκια σας και δρόμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπάρχει λοιπόν και η διαγραφή σχολίων.Όπως ακριβώς η διαγραφή ανθρώπων από πολιτικούς χώρους, φωτογραφίες κλπ στο όνομα της μίας και μοναδικής αλήθειας που εσύ φαίνεται πως γνωρίζεις καλά ανώνυμε "σύντροφε". Άφησε λοιπόν εμάς τους δυστυχείς να ζούμε στα ψέματά μας.Εγώ έχω απλά το δικαίωμα να επιλέγω τους ανθρώπους που συνομιλώ μιας και η επίσης φασιστική google μου δίνει ακόμη και τη δυνατότητα προεπιλογής των σχολίων που θα φανούν, σαν τείχος ένα πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έγραψες καλώδιε, έγραψες!
    Νομίζω πως σου ταιριάζει και το στυλάκι μα δεν αξίζει να εκνευρίζεσαι. Περιφερόμενοι ανόητοι είναι που σε άλλα blog γράφουν πολύ χειρότερα. Τους αφιερώνω ολίγη από προχθεσινή Αλέκα για να φτιάξουμε όλοι μας το απόγευμα.
    Άννα

    Το τείχος το επέβαλε ο ιμπεριαλισμός να υψωθεί και έγινε ακριβώς παραμονές, όταν τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα απειλούσαν να εισβάλουν στο Βερολίνο, ιδιαίτερα βεβαίως στο ανατολικό Βερολίνο, στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Και ρωτάμε: Δεν είχε δικαίωμα ένας λαός, μια εξουσία εργατική ή η οποιαδήποτε κυβέρνηση να σεβαστεί τα σύνορά της και να υψώσει το τείχος μέσα στο έδαφός της; Σκεφθείτε αν μέσα στην Αθήνα είχαμε τρεις - τέσσερις δήμους που ανήκαν σε έναν στρατό Κατοχής, θα ήταν ελεύθερα, μπες βγες; Γιατί η Δυτική Γερμανία στην ουσία λειτουργούσε με το ΝΑΤΟ, με τους Αμερικανούς σαν στρατός Κατοχής. Απ' τη μία μεριά ευθύνεται για τη διαίρεση της Γερμανίας και από την άλλη ήθελε τη βίαιη προσάρτησή της (ΑΛΕΚΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το τείχος ήταν η πράξη ίδρυσης του ψυχρού πολέμου και ως τέτοιο δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να νοσταλγεί, ούτε κάτι που μπορεί να δαιμονοποιεί έτσι αφηρημένα και γενικά. Όπως δεν μπορεί να μιλάει κανείς για "ελευθερία" αφηρημένα και γενικά, μια και η ελευθερία της πλευράς ήταν ανελευθερία για την άλλη.

    Εμένα αυτό που με απασχολεί σαφώς περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι το αόρατο τείχος που συνεχίζει να υφίσταται στο Βερολίνο 20 χρόνια μετά, καθώς και η άνθηση του νεοναζισμού που έφερε η παρατεταμένη ανεργία και το χαμηλότερο βιωτικό επίπεδο σε σημαντικό κομμάτι της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. φίλε Αντώνη καλημέρα.
    Συμφωνώ ότι η λέξη ελευθερία πρέπει να συνοδεύεται από απαντήσεις στα ερωτήματα από ποιόν; και για ποιούς;τουλάχιστον...
    Όμως στην πρώην ΛΔΓ η απάντηση ήταν για κανέναν, κάτι που δεν χρειάζεται να μας το υπενθυμίσει η ιστορία. Εδικά στα τελευταία χρόνια της ΓΛΔ το διάβαζε κανείς στα μάτια των κατοίκων της.
    Συμφωνώ (μόλο που είμαι αμετανόητα παρελθοντολόγος) επίσης πως πρέπει να μας απασχολούν τα ερωτήματα και τα τείχη του σήμερα.
    Αλλά για να απαντάμε πειστικά πρέπει να τινάξουμε και τα τελευταία κομμάτια από τα τείχη που έχουμε στην πλάτη μας.
    Σαν άνθρωποι σαν αριστεροί σαν σαν..
    Το θέμα είναι τεράστιο και φυσικά δεν εξαντλείται με μία συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτηση. Θα προσπαθήσω να επανέλθω.
    Σε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ευχαριστώ και πάλι @Άννα.
    Ομολογώ πως με χαλάει αφάνταστα η "συζήτηση" με χαρακτηρισμούς αντί για απόψεις.
    και εντάξει. με τα υπάλληλος του Πάγκαλου και αντικομμουνιστής γελάς ίσως και προσπερνάς. Αλλά λέξεις σαν το "φασίστα" που έγραψαν στο διαγραμμένο σχόλιο, νομίζω ότι ακόμη και οι ανόητοι οφείλουν να χρησιμοποιούν με φειδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή