Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

με όγκο γίγαντα, αλλά με συμπεριφορά πολιτικού νάνου

ημέρα Πάγκαλου σήμερα...
Όλα ξεκίνησαν με αυτή εδώ την ανάρτηση στο blog "Ακυβέρνητες Πολιτείες" που είχε σαν αφορμή ένα από τα τελευταία επεισόδια της "Παγκαλιάδας"-μιας πολύχρονης υπερπαραγωγής, που έχει αρχίσει να κουράζει. Έπεσε η ιδέα για μια ημέρα Πάγκαλου από τον "βιβλιοθηκάριο", άρεσε, συζητήθηκε, η συζήτηση συνεχίστηκε ηλεκτρονικά και να η σημερινή μέρα, ημέρα τιμής για το Θεόδωρο από μερικά blog.

Η "Παγκαλιάδα" με μια επιφανειακή ανάγνωση μοιάζει κωμωδία, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Ο κύριος αντιπρόεδρος για πολλά χρόνια χρησιμοποιεί αγοραίες και εμπρηστικές εκφράσεις όταν μιλάει για πολιτικούς του αντιπάλους. Αναπαράγει πληροφορίες  που κυκλοφορούν ανά τους καφενέδες και τα κομμωτήρια της επικράτειας με εγκυρότητα του είδους: μου το είπε ο τάδε που το έμαθε από τον μπατζανάκη του που είναι μέσα σ΄όλα.  Όταν όμως αυτές ντύνονται με την εγκυρότητα υπουργικών λόγων το πράμα αλλάζει. Η νομική ασυλία που απολαμβάνει ο κύριος Πάγκαλος αναγκάζει τους θιγόμενους  να προσπαθούν μάταια να αποδείξουν πως δεν είναι ελέφαντες, ενώ θα έπρεπε ο ίδιος να αποδείξει τα λεγόμενά του. 

Αυτή η τακτική του έχει όλα τα χαρακτηριστικά του Γκεμπελικού: "Πες, πες στο τέλος κάτι θα μείνει" και κύριος στόχος είναι τα κόμματα της αριστεράς. Όταν βέβαια το πράμα σκουραίνει  ο ανυποχώρητος κ. αντιπρόεδρος τα μαζεύει σε μία μέρα, όπως έκανε με το "Γερμανία: ο οικονομικός γίγαντας με το μυαλό νάνου" μετά τις αντιδράσεις της Γερμανικής κυβέρνησης. Αντίθετα, με τα κόμματα της αριστεράς τα πράματα είναι πιο εύκολα για το γενναίο Πάγκαλο. Επαναλαμβάνει με επιμονή τις ίδιες βαριές κατηγορίες χωρίς ίχνος αποδείξεων. ΚΚΕ και Γερμανός, ΣΥΡΙΖΑ και "μπαχαλάκιδες" είναι δύο από τις εμμονές του που θα μπορούσαν να γεμίσουν σελίδες.
«Σήμερα όμως έχουμε να κάνουμε με 50 άτομα στο ένα σημείο, 100 στο άλλο, δηλαδή μιλάμε για ένα φαινόμενο πολιτικής αλητείας. Ε, αυτό το φαινόμενο πολιτικής αλητείας το καθοδηγεί η πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ»
Έλεγε, για παράδειγμα, μετά το Δεκέμβρη του '08 χωρίς να μπει στον κόπο να αποδείξει οτιδήποτε. Ο κύριος αντιπρόεδρος μπορεί να έχει τον όγκο γίγαντα αλλά σίγουρα δε διαθέτει μυαλό νάνου. Η ευφυία μαζί με την εκρηκτικότητα  είναι τα πλέον αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά του. Σήμερα είναι στενός συνεργάτης του ΓΑΠ  (που επίσης στόλιζε* στο παρελθόν ) και έχει αναλάβει το ρόλο του κακού και μέσα στην κυβέρνηση και προς την κοινωνία.

Ο κύριος αντιπρόεδρος έχει όλα τα χαρακτηριστικά της σχολής της Αυριανής  αλλά σε μια πιο "κυριλέ" εκδοχή.  Η ιστορία με την Αυριανή, αλλά και παρόμοιες διεθνώς, μας έμαθαν πως αν τέτοια φαινόμενα τα υποτιμάς θεωρώντας τα γραφικά και υποθέσεις άλλων, θα τα βρεις με το χειρότερο τρόπο μπροστά σου. Ο Πάγκαλος λοιπόν δεν είναι σε καμιά περίπτωση ένα γραφικό γεροντάκι που διεκπεραιώνει προσωπικούς τσαμπουκάδες με την αριστερά της νιότης του. Έχει μια επικίνδυνη και φασίζουσα συμπεριφορά. Σαν τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε και να μην αφήνουμε τίποτε "να πέφτει κάτω". Αυτό είναι και το νόημα της δικής μου συμμετοχής σ' αυτή την πρωτοβουλία. 

(*) «… εγώ δεν θεωρώ ότι ο κ. Παπανδρέου έχει τα προσόντα να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας (…) θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν τον θεωρώ κατάλληλο για να γίνει πρωθυπουργός, ασχέτως αν είναι σήμερα πολύ της μόδας ο κ. Παπανδρέου. Πιστεύω επιπλέον και για λόγους αισθητικούς ότι θα είναι απαράδεκτη εξέλιξη, θα είναι παλινδρόμηση, αν η χώρα πάει πίσω προς τον ανιψιό του ενός και το γιο του άλλου. Το βασικό επιχείρημα αυτών που προωθούν τον κ. Παπανδρέου είναι ότι τ’ όνομά του ενώνει. Εγώ δε δέχομαι να με ενώσει με κανέναν άλλο ένα όνομα (…). Ο Παπανδρέου, με συγχωρείτε που διαφωνώ τόσο πολύ με το συρμό, δεν είναι».
(Θ. Πάγκαλος, «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 16/9/2001)

οι σύνδεσμοι της ανάρτησης :
Στην ημέρα Πάγκαλου ή Pankalos Day βαρβαριστί, συμμετείχαν με αναρτήσεις τους οι:

    η λίστα συμπληρώνεται...

     #PankalosDay και  στο Twitter εδώ (ακόμα και αν δεν έχετε λογαριασμό σε αυτό).

    6 σχόλια:

    1. Πραγματικά οι αναλογίες με το φαινόμενο Αυριανή είναι εφιαλτικές.

      Και τότε βρίσκαμε γραφική τη φυλλάδα του Κουρή αλλά πίσω είχε η αχλάδα την ουρά. Ξεκίνησαν με το Χατζηδάκι και έφτασαν να διαπομπεύουν άτομα της εμπιστοσύνης του Ανδρέα Παπανδρέου.

      Η λέξη φασίζουσα που χρησιμοποιείς, είναι η καταλληλότερη για να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά Πάγκαλου.

      Άρα και η συμπεριφορά μας πρέπει να είναι ανάλογη.
      Καλημέρα

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. Φαντάζομαι... θα πληγωνόταν αν του λέγαμε πως δεν είναι και ιδιαίτερα έξυπνα αυτά που λέει... νομίζω θρέφεται από όσους τον ακούν...

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    3. Καλα τα πηγαμε!!!!!!!!!
      Ενα τεστ για πολλα αλλα που πρεπει ν' ακολουθησουν

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    4. Θανάση συμφωνούμε. Έτσι απλά!

      Γιώργο, όπως έχεις ενημερωθεί ο ...αχαλίνωτος ενημερώνει τον κύριο αντιπρόεδρο με "τουήτ". Εδώ το λινκ για όσους δεν το έχουν : http://twitter.com/Antidrasex/status/18344711416

      @ taspa
      Χάρηκα για τη συνάντηση και τη γνωριμία.
      Με όλους σας!
      Αυτό ήθελα να γράψω και εγώ: Μια χαρά τα πήγαμε με τόσο λίγη προετοιμασία. Την επόμενη φορά ακόμα καλύτερα -:)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    5. Πολύ καλή ιδέα παιδιά.
      Μπράβο!
      Πάντα τέτοια.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    6. Να είσαι καλά Τάνια.
      Όλο και κάτι θα (ξανα)κάνουμε από Σεπτέμβρη, λέμε τώρα...

      ΑπάντησηΔιαγραφή