Σάββατο 22 Μαΐου 2010

απαντήσεις στα πώς, γιατί και τι της οικονομικής κρίσης, που δεν θα ακούσουμε σε "έγκυρα" ΜΜΕ

επειδή κοντεύουν να μας πείσουν πως υπάρχει μία μόνο απάντηση: η υποταγή.
Ανεξάρτητα με τη συμφωνία ή τη διαφωνία με τα λεγόμενα, η συνέντευξη του Πέτρου Παπακωνσταντίνου στο blog "με αφορμή" έχει το ενδιαφέρον της.
Η απλότητα και η σαφήνεια  που τον χαρακτηρίζει σπανίζει στις αναλύσεις για την οικονομική κρίση, απ' όπου κι αν προέρχονται αυτές. Επιπλέον δίνει πειστικές απαντήσεις από τη θέση της "αντι-συστημικής αριστεράς" σε ερωτήματα που δέχονται εσχάτως φαινομενικά πολύχρωμες, αλλά στην ουσία τους μονοδιάστατες απαντήσεις.


Πατώντας το πλήκτρο play μετά από λίγα δευτερόλεπτα ξεκινάει το βίντεο. Μεταφέρεστε σε πλήρη οθόνη (full screen) κάνοντας κλικ στο εικονίδιο με τα λευκά βελάκια που βρίσκεται στο κάτω δεξιά μέρος του player. Επιστρέφεται σε κανονική απεικόνιση πατώντας το πλήκτρο escape (Esc)
O Πέτρος Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στην Aθήνα το 1959. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Aθήνας, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον Hλεκτρονικό Aυτοματισμό και έγινε διδάκτορας Θεωρητικής Φυσικής. Eργάστηκε ως μεταπτυχιακός υπότροφος-ερευνητής στο Kέντρο Πυρηνικών Eρευνών «Δημόκριτος». Eρευνητικές εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως τα Physical Review, Physical Review Letters, Theoretical Chemistry και Physica.Aπό το 1990 ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία. Eργάστηκε στις εφημερίδες Δημοκρατικός Λόγος και Γνώση, στο περιοδικό Ένα ως συντάκτης του πολιτικού, του διεθνούς και του επιστημονικού ρεπορτάζ και στους τηλεοπτικούς σταθμούς STAR και ΣKAΪ ως αρχισυντάκτης ενημερωτικών εκπομπών. Aπό το 1998 εργάζεται στην εφημερίδα H Kαθημερινή ως συντάκτης διεθνών θεμάτων. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες αποστολές στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε χώρες της Eυρώπης και της Mέσης Aνατολής, και έχει παρουσιάσει πλήθος συνεντεύξεων με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, προσωπικότητες του πολιτικού και του επιστημονικού κόσμου και ηγέτες εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων. Aρθρογραφεί επίσης στην εβδομαδιαία εφημερίδα Πριν και στο επιστημονικό περιοδικό Oυτοπία. 
Βιβλιογραφία
Το χρυσό παραπέτασμα
Η εποχή του φόβου
Επιστροφή στο μέλλον
(αφιερωμένο στον έκτακτο συνεργάτη των καλωδίων Βου-Φου)

7 σχόλια:

  1. Μπράβο και πάλι μπράβο αδελφέ που μου έδωσες την δυνατότητα να δω αυτή την συνέντευξη...

    Τελικά μπροστά στο κοινωνικό ολοκαύτωμα που ετοιμάζουν η μόνη απάντηση μας πρέπει να είναι αγώνας διαρκείας... (μήπως και τελικά τρέξουμε γρηγορότερα από την αρκούδα)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλο προτέρημα να μπορείς να είσαι τόσο συγκεκριμένος και απλός σ' αυτό το θολό τοπίο.
    Αν η αριστερά δεν εγκαταλείψει τη γενικολογία θα παρασυρθεί στην κατάρρευση όλου του σημερινού πολιτικού συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. με τετοια μυαλα
    ετσι κατερευσε η ΕΣΣΔ

    να τον χερεστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Run Boy
    Την καλημέρα μου εκεί στα ξένα.

    @ Τάνια
    Αυτός είναι και ο λόγος που "ανέβασα" την συνέντευξη μόλο που φυσικά δεν συμφωνώ σε όλα μαζί του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ ανώνυμε
    Ευχαριστώ για την απλοποίηση των πραγμάτων, γιατί πίστευα πως οι αιτίες "κατάρρευσης" του ανύπαρκτου της ΕΣΣΔ ήταν περισσότερο σύνθετες.

    Τον Πέτρο Παπακωνσταντίνου, όπως και πολλούς άλλους που ενδεχομένως διαφωνούν μαζί του, τον χαίρομαι και τους χαίρομαι, κυρίως για τον τρόπο που διατυπώνουν τις απόψεις τους. Δημιουργούν συνθήκες διαλόγου και παίρνουν ιδεολογικά ρίσκα προσπαθώντας να είναι σαφείς στο δια ταύτα.
    Αντίθετα βγάζω σπυράκια με το διάλογο των ανέξοδων χαρακτηρισμών που διαλέγεις εσύ.
    Αυτή είναι και διαχρονικά μια μεγάλη παθογένεια στην ελληνική αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ για την αφιέρωση.
    Πάντα ωραίος ο Πέτρος. Από μικρός.

    Η προηγούμενη προς ανώνυμο απάντηση μου θύμισε έναν έμπειρο θαμώνα φοιτητικών αμφιθεάτρων.
    ο Βου. Φου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τώρα σε ένα συνεργάτη, έστω και έκτακτο, τι να γράψεις δημοσίως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή