Τρίτη 27 Απριλίου 2010

27 Απρίλη (του 1941 όμως). "Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί"

Κατοχή τότε. Επιτήρηση, κηδεμονία και άλλα εύηχα το φετινό Απρίλη...

Στις 27 Απρίλη του 1941 (Κυριακή του Θωμά) η είσοδος των ναζιστών στην Αθήνα επισημοποιεί την κατοχή της χώρας.

Μηχανοκίνητες φάλαγγες από τρία σημεία (τέρμα Πατησίων, Ιερά οδό και Κηφισιά) μπαίνουν σε μια πόλη που τις υποδέχεται με τα παντζούρια της κλειστά. Η σβάστικα υψώνεται στα δημόσια κτίρια και την Ακρόπολη και ο στρατηγός Χ. Καβράκος με  διαταγή του ζητά: "Να σταματήσει κάθε κίνηση στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα προάστια, όλα τα καταστήματα να είναι κλειστά και οι κάτοικοι στα σπίτια τους, να σταματήσει η αντιαεροπορική άμυνα, οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής να παραμείνουν στις θέσεις τους. Δεδομένου ότι η πόλις είναι ανοχύρωτος και ουδεμία θα προβληθή αντίστασις, αξιώ όπως μη ακουσθή ουδέ εις πυροβολισμός."

Μία "κυριλέ" παράδοση κατά τα ειωθότα της εποχής. Δηλαδή  πέφτει το μέτωπο και η χώρα παραδίδεται χωρίς καμία άλλη αντίσταση. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών θα μεταδώσει το μήνυμα :
"Προσοχή!
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέμματα!
Έλληνες! Μην τον ακούτε!
Ο πόλεμός μας συνεχίζεται και θα συνεχισθεί μέχρι της τελικής νίκης!
Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων!"
Παρά τα ειωθότα της εποχής ο πόλεμος πραγματικά συνεχίστηκε. Οι παππούδες μας και οι γονείς μας αντιστάθηκαν (πλην "Λακεδαιμονίων") με κάθε τρόπο στον κατακτητή κερδίζοντας την εκτίμηση και το σεβασμό όλων.

Στις μέρες μας η λέξη κατοχή έχει χάσει τη στρατιωτική της σημασία και κυρίως χρησιμοποιείται μεταφορικά. Όλα γίνονται ακόμη πιο "κυριλέ". Κουστουμαρισμένοι τεχνοκράτες κατευθύνονται από το αεροδρόμιο σε κυβερνητικά κτίρια και θρονιάζονται εκεί χωρίς να υψώσουν νέα σύμβολα στους ιστούς, η ελληνική σημαία παραμένει στη θέση της. Δεν ενοχλούνται από τους ολιγάριθμους διαδηλωτές, που καταγγέλλουν την παρουσία και το ρόλο τους, ενώ έγκυρες εφημερίδες δημοσιεύουν life style ρεπορτάζ για τις κινήσεις τους στην πόλη.

Η εκλεγμένη κυβέρνηση ισχυρίζεται πως διαπραγματεύεται μαζί τους, όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Ανακοινώνουν τις αποφάσεις Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. και η εκλεγμένη κυβέρνηση εκτελεί. Οι πολυάριθμοι πλέον ραδιοφωνικοί (και τηλεοπτικοί) σταθμοί αναμασάνε, οι περισσότεροι, τα κυβερνητικά επιχειρήματα: Δεν υπάρχει άλλη λύση. Όταν χρωστάς δεν είσαι ελεύθερος. Λένε και ξαναλένε...


Κάποτε και εμείς πρέπει να θυμηθούμε πως είμαστε παιδιά και εγγόνια των αγωνιστών της αντίστασης-και σ' αυτούς έλεγαν πως είναι μάταιη η αντίσταση σε μια τόσο ισχυρή στρατιωτική μηχανή. Πρετεντέρηδες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. "Εμείς να δούμε τώρα..."

Ο Νίκος Ξυλούρης τραγουδάει "μπήκαν στην πόλη οι οχτροί"

7 σχόλια:

  1. Μια ερώτηση... Οι εχθροί έφυγαν ποτέ από την "πόλη" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικοί συνειρμοί, σωστά κι εύλογα τα ερωτήματα. Τελικά μάλλον δεν τους διώξαμε ποτέ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλό !!!
    ο "νυχτερινός επισκέπτης", Πάνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχως τα κορακια παραμονευουν και σημερα, και δεν θα ησυχασουν ποτε, και παντα θα υπαρχουν κορακια που θα κυνηγουν το αιμα λυσσαλεα , παντα ετσι ηταν ,ο κυκλος γυριζει στο σημερα, και οταν ο κυκλος κλεισει και φυγει, παλι, μια μερα θα επιστρεψει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δύσκολες ημέρες καλώδιε.
    Μας χρειάζεται το κέφι μας και αισιοδοξία.
    Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι εχθροί αποφάσισαν και οι "φίλιες" δυνάμεις συμφώνησαν.
    "Εμείς να δούμε τώρα..." θα επαναλάβω.
    Αλλά αν κρίνω από όσα βλέπω μέχρι τώρα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή