Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010

ζεϊμπέκικο : Ο μοναχικός θρήνος

"Το ζεϊμπέκικο είναι σαν το Πάτερ Ημών. Τα είπες όλα με τη μία."
 
"ΤσικνοΠέμπτη" σήμερα.
Η γιορτή των χοντρεμπόρων, λιανεμπόρων και μεταπρατών κρέατος, δηλαδή το μεγάλο ξεφόρτωμα . Σήμερα λοιπόν θα γεμίσουν μέχρι και μερικά συνοικιακά σουβλατζίδικα που τις υπόλοιπες μέρες δουλεύουν μόνο με delivery. Να περάσουν καλά όλοι τους,   καταστηματάρχες και θαμώνες.
Εγώ σπίτι θα μείνω και αν το φέρει η ώρα θα πιω και κανα κρασάκι, κόκκινο και με όγκο όπως ταιριάζει στις σημερινές θερμοκρασίες. Επειδή σήμερα είναι και μέρα χορού, θα  εμφανισθεί πολλαχού η καταπληκτική εικόνα προσομοίωσης ζεϊμπέκικου που προσφέρεται αφειδώς και απρεπώς με τέτοιες ευκαιρίες. Εικόνα που φέρνει περισσότερο σε όρθια πεινασμένη αρκούδα και γίνεται ακόμη πιο  καλτ όταν η συνοδός εκστασιασμένη, γονατιστή, και με παλαμάκια, απολαμβάνει τις φιγούρες του μωρού της. Δεν θέλω να γράψω για την περίπτωση που η συνοδός (ή η ασυνόδευτη) επιχειρεί αυτοπροσώπως...
Γράφει όμως (και γι αυτό) ο Διονύσης Χαριτόπουλος στο βιβλίο του "Ημών των ιδίων " με τίτλο "Ζεϊμπέκικο : "Ο Μοναχικός Θρήνος". Συμφωνούμε ή διαφωνούμε μαζί του πρέπει να ομολογήσουμε πως είναι απολαυστικός. Επιπλέον όλες οι απόψεις  είναι φυσικά υπό αίρεση και όταν ακόμη συμφωνούμε για την επιβεβαίωση χρειάζονται και οι εξαιρέσεις.
Ας τον απολαύσουμε λοιπόν:
Το ζεϊμπέκικο δύσκολα χορεύεται. Δεν έχει βήματα είναι ιερατικός χορός με εσωτερική ένταση και νόημα που ο χορευτής οφείλει να το γνωρίζει και να το σέβεται.
Είναι η σωματική έκφραση της ήττας. Η απελπισία της ζωής. Το ανεκπλήρωτο όνειρο. Είναι το «δεν τα βγάζω πέρα». Το κακό που βλέπεις να έρχεται. Το παράπονο των ψυχών που δεν προσαρμόστηκαν στην τάξη των άλλων.
Το ζεϊμπέκικο δεν χορεύεται ποτέ στην ψύχρα ει μη μόνον ως κούφια επίδειξη. Ο χορευτής πρέπει πρώτα «να γίνει», να φτιάξει κεφάλι με ποτά και όργανα, για να ανέβουν στην επιφάνεια αυτά που τον τρώνε.
Η περιγραφή της προετοιμασίας είναι σαφής:
Παίξε, Χρήστο, το μπουζούκι, ρίξε μια γλυκιά πενιά, σαν γεμίσω το κεφάλι, γύρνα το στη ζεϊμπεκιά. (Τσέτσης)
Ο αληθινός άντρας δεν ντρέπεται να φανερώσει τον πόνο ή την αδυναμία του· αγνοεί τις κοινωνικές συμβάσεις και τον ρηχό καθωσπρεπισμό. Συμπάσχει με τον στίχο ο οποίος εκφράζει σε κάποιον βαθμό την προσωπική του περίπτωση, γι' αυτό επιλέγει το τραγούδι που θα χορέψει και αυτοσχεδιάζει σε πολύ μικρό χώρο ταπεινά και με αξιοπρέπεια. Δεν σαλτάρει ασύστολα δεξιά κι αριστερά· βρίσκεται σε κατάνυξη. Η πιο κατάλληλη στιγμή για να φέρει μια μαύρη βόλτα είναι η στιγμή της μουσικής γέφυρας, εκεί που και ο τραγουδιστής ανασαίνει.
Ο σωστός χορεύει άπαξ· δεν μονοπωλεί την πίστα. Το ζεϊμπέκικο είναι σαν το «Πάτερ Ημών». Τα είπες όλα με τη μία.
Τα μεγάλα ζεϊμπέκικα είναι βαριά, θανατερά:
Ίσως αύριο χτυπήσει πικραμένα του θανάτου η καμπάνα και για μένα. (Τσιτσάνης)
Τι πάθος ατελείωτο που είναι το δικό μου, όλοι να θέλουν τη ζωή κι εγώ το θάνατό μου. (Βαμβακάρης)
Το ζεϊμπέκικο δεν σε κάνει μάγκα*· πρέπει να είσαι για να το χορέψεις. Οι τσιχλίμαγκες με το τζελ που πατάνε ομαδικά σταφύλια στην πίστα εκφράζουν ακριβώς το χάος που διευθετεί η εσωτερική αυστηρότητα και το μέτρο του ζεϊμπέκικου.
Το ζεϊμπέκικο δεν χορεύεται σε οικογενειακές εξόδους ή γιορτές στο σπίτι· απάδει προς το πνεύμα. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν κουτσούβελα που κυκλοφορούν τριγύρω παντελώς αναίσθητα. Είναι χορός μοναχικός.
Όταν το μνήμα χάσκει στα πόδια σου, ο τόπος δεν σηκώνει άλλον. Είναι προσβολή να ενοχλήσει μια ξένη κι απρόσκλητη παρουσία. Γι' αυτό κάποιοι ανίδεοι αριστεροί διανοούμενοι ερμήνευσαν την επιβεβλημένη ερημία του χορού με τα δικά τους φοβικά σύνδρομα· αποκάλεσαν το ζεϊμπέκικο «εξουσιαστικό χορό», που περιέχει, δήθεν, μια «αόρατη απειλή». Είδαν, φαίνεται, κάποιον σκυλόμαγκα να χορεύει και τρόμαξαν. Όμως, και έναν κυριούλη αν ενοχλήσεις στο βαλσάκι του, κι αυτός θα αντιδράσει.
Το ζεϊμπέκικο δεν είναι γυναικείος χορός.
Απαγορεύεται αυστηρώς σε γυναίκα να εκδηλώσει καημούς ενώπιον τρίτων· είναι προσβολή γι' αυτόν που τη συνοδεύει. Αν δεν είναι σε θέση να ανακουφίσει τον πόνο της, αυτό τον μειώνει ως άντρα και δεν μπορεί να το δεχτεί.
Και στο μάτι δεν κολλάει.
Μια γυναίκα δεν είναι μάγκας· είναι θηλυκό ή τίποτα. Κι ένας άντρας, πρώτα αρσενικό και μετά όλα τ' άλλα. Αυτό είναι το αρχέτυπο. Κι αν το εποικοδόμημα γέρνει καμιά φορά χαρωπά, η βάση μένει ακλόνητη. Εξαιρούνται οι γυναίκες μεγάλης ηλικίας που μπορεί να έχουν προσωπικά βάσανα: χηρεία ή πένθος για παιδιά.
(Κι όμως είδα σπουδαίο ζεϊμπέκικο από δύο γυναίκες· τη Λιλή Ζωγράφου, που αυτοσχεδίαζε έχοντας αγκαλιάσει τον εαυτό της από τους ώμους με τα χέρια χιαστί σαν αρχαία τραγωδός· και μια νεαρή πουτάνα σε ένα καταγώγιο των Τρικάλων, πιο αυτεξούσια απ' όλους τους αρσενικούς εκεί μέσα.) Η μεγάλη ταραχή είναι οι χωρικοί. Σε πλατείες χωριών, με την ευκαιρία του τοπικού πανηγυριού ή άλλης γιορτής, κάτι καραμπουζουκλήδες ετεροδημότες χορεύουνε ζεϊμπέκικο στο χώμα· προφανώς για να δείξουνε στους συγχωριανούς τους πόσο μάγκες γίνανε στην πόλη. Οι άνθρωποι της υπαίθρου δεν έχουν μπει στο νόημα κι ούτε μπορούν να εννοήσουν. Τα δικά τους ζόρια είναι κυκλικά· έρχονται, περνάνε και ξαναέρχονται σαν τις εποχές του χρόνου. Δεν είναι όλη η ζωή ρημάδι. Γι' αυτό χορεύουν εξώστρεφα, κάνουν φούρλες, σηκώνουν το γόνατο ή όλο το πόδι, κοιτάνε τους γύρω αν τους προσέχουν, χαμογελάνε χορεύοντας. Μιλάνε με τον Θεό των βροχών και του ήλιου, όχι τον σκοτεινό Θεό του χαμόσπιτου και των καταγωγίων.
Δεν γίνεται καν λόγος για το τσίρκο που χορεύει επιδεικτικά, σηκώνει τραπέζια με τα δόντια και ισορροπεί ποτήρια στο κεφάλι του. Ή τη φρικώδη καρικατούρα ζεϊμπέκικου που παρουσιάζουν οι χορευτές στις παλιές ελληνικές ταινίες και προσφάτως στα τηλεοπτικά σόου.
Το ζεϊμπέκικο είναι κλειστός χορός, με οδύνη και εσωτερικότητα. Δεν απευθύνεται στους άλλους. Ο χορευτής δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον. Περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του, τον οποίο τοποθετεί στο κέντρο του κόσμου. Για πάρτη του καίγεται, για πάρτη του πονάει και δεν επιζητεί οίκτο από τους γύρω. Τα ψαλίδια, τα τινάγματα, οι ισορροπίες στο ένα πόδι είναι για τα πανηγύρια. Το πολύ να χτυπήσει το δάπεδο με το χέρι «ν' ανοίξει η γη να μπει».
Και, όσο χορεύει, τόσο μαυρίζει.
Πότε μ' ανοιχτά τα μπράτσα μεταρσιώνεται σε αϊτό που επιπίπτει κατά παντός υπεύθυνου για τα πάθη του και πότε σκύβει τσακισμένος σε ικεσία προς τη μοίρα και το θείο.
Τα παλαμάκια που χτυπάνε οι φίλοι ή οι γκόμενες καλύτερα να λείπουν. Ο πόνος του άλλου δεν αποθεώνεται. Το πιο σωστό είναι να περιμένουν τον χορευτή να τελειώσει και να τον κεράσουν. Να πιούνε στην υγειά του· δηλαδή να του γιάνει ο καημός που τον έκανε να χορέψει. Ειπώθηκε πως το ζεϊμπέκικο σβήνει.
Ο αρχαϊκός χορός της Θράκης που τον μετέφεραν οι ζεϊμπέκηδες στη Μικρά Ασία και τον επανέφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες του 1922 έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο· δεν έχει θέση σε μια νέα κοινωνία με άλλα αιτήματα και άλλες προτεραιότητες.
Μπορεί και να γίνει έτσι.
Αν χαθούν η αδικία, ο έρωτας και ο πόνος· αν βρεθεί ένας άλλος τρόπος που οι άντρες θα μπορούν να εκφράζουν τα αισθήματά τους με τόση ομορφιά και ευγένεια, μπορεί να χαθεί και το ζεϊμπέκικο. Όμως βλέπεις μερικές φορές κάτι παλικάρια να γεμίζουν την πίστα με ήθος και λεβεντιά που σε κάνουν να ελπίζεις όχι απλώς για τον συγκεκριμένο χορό, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο.
---------
* Ο μάγκας είναι άντρας σεμνός, καλοντυμένος και μοναχικός. Δεν είναι επιδεικτικό κουτσαβάκι και αλανιάρης. Όπως αναφέρεται και στο Μείζον Ελληνικό Λεξικό, «μάγκας: έξυπνος και με συμπεριφορά που ταιριάζει σε άντρα».
Το soundtrack δεν είναι ζεϊμπέκικο αλλά κομμάτι γραμμένο για μια παραγγελιά και ένα ζεϊμπέκικο που έγραψαν ιστορία. Αυτά που έκαναν το Νίκο Κοεμτζή δολοφόνο το Φλεβάρη του '73. Ο Νιόνιος σε μια απο τις πολλές μεγάλες του στιγμές: "Μακρύ ζεϊμπέκικο για το Νίκο", που ο Νιόνιος έπαιζε καιρό πριν το βάλει στο LP "Ρεζέρβα" το '79, συναντώντας πολλά προβλήματα με την λογοκρισία της εποχής. Η εκτέλεση που βρήκα περιέχει και τους λογοκριμένους στίχους: "θα σηκωθείς και θα χορέψεις παραγγελιά βεργούλες και με δείρανε. Κι όταν έρθουνε να σου πουν εδώ δεν είναι τόπος και χρόνος για τέτοια πράγματα, τράβηξε τη φαλτσέτα και θέρισε.Είχανε δίκιο οι Κοεμτζήδες." Εδώ είναι οι στίχοι και:  "Λοιπόν μολύβι και χαρτί, η απόγνωση άνοιξε λαγούμι..."


7 σχόλια:

 1. "Δεν θέλω να γράψω για την περίπτωση που η συνοδός (ή η ασυνόδευτη) επιχειρεί αυτοπροσώπως..." Εξαιρετικά παλιομοδίτικη άποψη, αγαπητό καλώδιο. Όπως και εκείνη του Χαριτόπουλου: "Απαγορεύεται αυστηρώς σε γυναίκα να εκδηλώσει καημούς ενώπιον τρίτων· είναι προσβολή γι' αυτόν που τη συνοδεύει... Μια γυναίκα δεν είναι μάγκας" Αφού έχουν εκλείψει οι άντρες στους οποίους αμφότεροι αναφέρεστε, οι γυναίκες όχι μόνο καημούς μπορούν να εκφράζουν, αλλά έχουν πολύ μεγαλύτερο δικαίωμα στη μαγκιά του ζεϊμπέκικου από κάτι ακρίδες που χοροπηδάνε επιτόπου χωρίς ίχνος πόνου ή άλλου συναισθήματος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλώδιε αφού πρόλαβαν να σε κράξουν δεν χρειάζεται να γράψω και εγώ.
  Ο Χαριτόπουλος είναι γνωστός φεμινιστής αλλά κατα τα άλλα ωραίος είναι.
  Το τραγούδι του Σαββάπουλου είναι απλώς απίστευτο! Αν όχι το καλύτερο του.
  Άννα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μου άρεσε πάρα πολύ η ανάρτηση.

  Είναι πράγματι αντιαισθητικό το ζεϊμπέκικο που χορεύεται στις μέρες μας : επειδή κάποιος φτάνει στο ...τσακίρ κέφι θεωρεί πρέπον να μας το πιστοποιήσει φέρνοντας κανα δυο στριφογυριστές βόλτες και πολλές φορές γελώντας κιόλας.

  Το θέαμα μιας γυναίκας που χορεύει ζεϊμπέκικο με ξενίζει κι εμένα, ωστόσο έχει τύχει να δω γυναίκα να το χορεύει πιο αντρίκια απ' όσο χορέψανε όλοι οι άντρες εκείνη τη συγκεκριμένη βραδιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλώδιε μ' αρέσεις.
  Ο Χαριτόπουλος τα λέει μια χαρά.
  Για τις γυναίκες ισχύει ότι και για τους άντρες.

  Μια φορά,κατά τις 8 παρά πρέπει να 'ταν,πίναμε την τελευταία γουλιά,5-6 νοματαίοι,κάναμε το τελευταίο τσιγάρο ακούγοντας τα τελευταία τραγούδια.
  Και τότε χορεύει ένας ζεϊμπέκικο με αναπηρικό καροτσάκι....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σύντροφε ο καθείς και η εποχή του. Με λίγα λόγια επειδή είδα να χορεύουν ζεϊμπέκικο πραγματικό, προτιμώ σήμερα να βλέπω μια γυναίκα να κάνει ότι της γουστάρει από το να ακούω τσαλίκηδες πλουταρχους βύζαρχους πανταζήδες άντζελες το κακό συμαπάντημα και άλλα ομοειδή να τα "ρίχνουν" σε 9/8. Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμη (έτσι υποθέτω δηλαδή) και Άννα
  Πριν το κείμενο του Χαριτόπουλου γράφω:

  "Συμφωνούμε ή διαφωνούμε μαζί του πρέπει να ομολογήσουμε πως είναι απολαυστικός. Επιπλέον όλες οι απόψεις είναι φυσικά υπό αίρεση και όταν ακόμη συμφωνούμε για την επιβεβαίωση χρειάζονται και οι εξαιρέσεις."

  Επιπλέον, χωρίς να γίνομαι και εκπρόσωπός του, δεν νομίζω πως για τις επιδόσεις στο ζεϊμπέκικο "χαρίζεται" στους άνδρες.

  @ Νερένια για μια ακόμη φορά ευχαριστώ.Στους ρόλους που προσπαθούν να μας αναθέσουν, το ζεϊμπέκικο θεωρείται "αντρικό". Έτσι όσο και να προσπαθούμε να κρατήσουμε αποστάσεις είναι εύκολο να μας ξενίζει η εικόνα της γυναίκας σε τέτοιο χορό.

  αδελφέ tikto συμφωνούμε και η εικόνα που περιγράφεις είναι συγκλονιστική.

  σύντροφε Φώντα έγινες κάτι περισσότερο από κατανοητός. Αυτόν το "βύζαρχο" δεν έχω μόνο, για βοήθησε με λιγουλάκι -:)

  Τέλος για να μη συνεχιστεί αυτή η συζήτηση και εγώ φυσικά έχω απολαύσει ζεϊμπέκικα από γυναίκες. Λίγες φορές είναι αλήθεια, αλλά αντίστοιχα λίγες είναι και αυτές που με εντυπωσίασαν άντρες χορευτές. Για τον τρόπο που χορεύεται, εδώ θα συμφωνήσω 100% με το Χαριτόπουλο.

  Καλημέρα σε όλους.
  Σαββατοκύριακο ξεκίνησε, έεεεεχουν να πέσουν ζεϊμπεκιές...

  (βρε σ. Φώντα, αυτός ο βύζαρχος εμφανίζεται πουθενά αυτές τις μέρες;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Τώρα εγώ τι να πω?
  Για πες μου.
  Στάθης

  ΑπάντησηΔιαγραφή