Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

το " λάθος " (1)

Για την συμφωνία της Βάρκιζας μιλάω ....

 

Ναι ξέρω ότι οι υπογραφές ¨έπεσαν¨ στις 12 Φεβρουαρίου του 1945 στην ομώνυμη τοποθεσία της Αττικής. Όμως , σαν σήμερα : " στις 2 Φεβρουαρίου του 1945 ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις του ΕΑΜ με την κυβέρνηση του Ν. Πλαστήρα , για την διάλυση του ΕΛΑΣ και την παράδοση του οπλισμού του ".

Τα εισαγωγικά τα βάζω επειδή και η άτιμη η Ιστορία τα βάζει μετά από μισό και βάλε αιώνα , ακόμη και σε τέτοια γεγονότα.

Εξακολουθώ λοιπόν να απορώ πώς 10 ολόκληρα μερόνυχτα , δηλαδή 10 24ωρα επί 60 λεπτά η κάθε ώρα , δεν έφτασαν για τους εκ του ΕΑΜ συμμετέχοντες να κάνουν και καμία δεύτερη σκέψη. Μήπως δηλαδή κατά την διάρκεια της παράδοσης , κάποιοι από τους Ελασίτες αφού φιλήσουν τα όπλα τους σαν να αποχαιρετούν την αγαπημένη τους , λυγίσουν και βάλουν τα κλάματα μπρος στις φωτογραφικές μηχανές και τις κάμερες . Μία ταπείνωση που δεν την κατάφεραν οι Γερμανοί κατακτητές, αλλά ούτε οι Άγγλοι εισβολείς. 
 
Η ακόμη χειρότερα ότι κάποιοι " σαλταρισμένοι " ίσως δεν παραδώσουν τα όπλα τους και πάρουν τα βουνά προς το πουθενά. Και τους πούνε " δηλωσίες " , προδότες και λοιπές ομορφιές , οδηγώντας τους έτσι στον θάνατο και την προσωρινή ατίμωση. Προσωρινή γιατί τα ονόματά τους θα μείνουν στις μνήμες , περισσότερο από τα δικά τους. Λαμπρά και απυρόβλητα.
 
ΑΡΗΣ , ας πούμε με το μικρό και κεφαλαία . Και όχι Σιάντος πχ....

 
Και , το χειρότερο όλων, ότι μετά από λίγα χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι πάνω κάτω , ίσως ξαναμαζευτούν και σε λιγότερες ώρες πλέον και όχι ημέρες πούνε : συγγνώμη αλλά κάναμε ένα " δεξιό " ... λάθος . Ναι. Λάθος. 

 
Με μία τόσο πλούσια γλώσσα σαν την ελληνική , δεν βρήκαν καμία πιο κατάλληλη λέξη...
Τι θα γίνονταν αλήθεια απούσης της "συμφωνίας " από την Ιστορία ;;
Χα ! Κανείς μας δεν μπορεί να ξέρει.
Η Ιστορία δεν γράφεται με αν ..
Αφήνει μονάχα πολλά γιατί , που αδυνατούν να γίνουν διότι , ακόμη και μετά μισό και βάλε , αιώνα..

το βίντεο ακολουθεί επειδή και στις πλέον μουντές ιστορικές στιγμές , τα φωτεινά πρόσωπα λάμπουν





5 σχόλια: