Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

αν πληρώσεις είσαι ελεύθερος...

 να σώσεις το πόδι σου ή να καλέσεις την πυροσβεστική.


"Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος...":

Στη  φωτογραφία καίγεται το σπίτι του Τζιν Κράνικ στο Τένεσι των ΗΠΑ. Η τοπική ιδιωτική πυροσβεστική δεν έσβησε τη φωτιά επειδή ο Τζιν της χρωστούσε 75 δολάρια! Έτσι τα ευφυολογήματα του είδους : "είσαι ελεύθερος να διαλέξεις αν θα κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι του πάρκου ή στο σπίτι σου", που προσπαθούν να αποδομήσουν   τις πολυδιαφημισμένες ελευθερίες του καπιταλισμού,  δείχνουν πολύ συχνά φτωχότερα από την πραγματικότητα. 

Η διεθνής νεοφιλελεύθερη λαίλαπα μετατρέπει ανθρώπινα αγαθά και δικαιώματα σε εμπορικά προϊόντα. Στη χώρα μας ο ακρωτηριασμός  στοιχίζει λιγότερο από ένα ακριβό ορθοπεδικό παπούτσι που ίσως σώσει το πόδι του διαβητικού, μας είπαν.[*] Δεν γνωρίζω το θέμα, αλλά λογιστικά πρέπει να είναι σωστή σκέψη. Στη δε μητρόπολη του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού η αρχή της ανταποδοτικότητας λειτουργεί άψογα:


"Πυροσβέστες στο Τενεσί των ΗΠΑ άφησαν σπίτι να καεί επειδή ο ιδιοκτήτης του δεν είχε πληρώσει την προβλεπόμενη από το νόμο εισφορά στην πυροσβεστική.

Ο Τζιν Κράνικ, που ζούσε σε αγροτική περιοχή στο Τενεσί, κάλεσε στις 29 Σεπτεμβρίου την πυροσβεστική όταν η κατοικία του πήρε φωτιά και κινδύνευσε ο ίδιος και η οικογένεια του.
Η κομητεία όπου συνέβη το περιστατικό δεν έχει δική της πυροσβεστική υπηρεσία, αν και σε μία πόλη της υπάρχει δημοτική πυροσβεστική που καλύπτει τους πολίτες έξω από τα όρια της μόνο αν το ζητήσουν και αν πληρώσουν.
Ωστόσο, στο τηλεφωνικό κέντρο της πυροσβεστικής διαπίστωσαν ότι ο κ.Κράνικ δεν είχε πληρώσει την ετήσια εισφορά των 75 δολαρίων και αρνήθηκαν να επέμβουν για να σβήσουν τη φωτιά. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το ξέχασε.
Απέρριψαν όμως και την προσφορά του να πληρώσει επί τόπου το ποσό.
Παρά ταύτα, οι πυροσβέστες κατέφτασαν όταν κινδύνεψε η κατοικία του γείτονα του Κράνικ, ο οποίος είχε πληρώσει την εισφορά.
Το αποτέλεσμα ήταν η ολοσχερής καταστροφή της κατοικίας του Κράνικ την οποία οι πυροσβέστες παρακολούθησαν, όπως είπε οι ίδιος, χωρίς να κάνουν τίποτα."

7 σχόλια:

  1. Συγνώμη αν ταλαιπώρησα με το ανέβα-κατέβα της ανάρτησης, αλλά συνάντησα προβλήματα στη μορφοποίηση του κειμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ιστορία του Τζιν Κράνικ είναι σοκαριστική.
    Πρέπει να πέρασε στα ψιλά της επίσης ελεύθερης ενημέρωσης. Εγώ μόλις τη διάβασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπέρα Τάνια.
    Απ' ό,τι διάβασα, στις ΗΠΑ η ιστορία του είχε και όμορφη συνέχεια. Μόλις πήρε δημοσιότητα, βγήκαν διάφοροι τηλεοπτικοί αστέρες-'δημοσιογράφοι' και τα έχωναν στο φουκαρά τον Κράνικ για την αμέλειά του να πληρώσει τα 75 $.
    Και δαρμένος και κερατάς, το λέμε εδώ στα Βαλκάνια αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι καπιταλιστές είναι ικανοί να σου πουλήσουν το σχοινί που θα τους κρεμάσεις.

    Αυτό δεν πρέπει να είναι ευφυολόγημα.

    Αλήθεια, πόσο να κοστίζει ρε παιδιά;
    Να μαζευτούμε να κάνουμε ένα ρεφενέ να το αγοράσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Zannet

    Πολύ καλό για να μας φτιάξει το πρωινό, αλλά δύσκολο όπως έχει φανεί. Όχι η αγορά του σχοινιού φυσικά. -:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νιώθουμε πια την ανάσα της Δύσης στο σβέρκο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα ΟΧΙΑ
    Φοβάμαι πως δε μένουν στην ανάσα τους οι άθλιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή