Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

“ή δουλεύεις ή απολύεσαι” (ανοιχτή επιστολή εργαζομένου της Marfin)

Η επιστολή που ακολουθεί υπογράφεται από "εργαζόμενο στη Marfin". Η δημοσίευση της δεν επιχειρεί να δώσει συγχωροχάρτι στους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας. Χωρίς τις μολότωφ δεν θα μιλάγαμε σήμερα για νεκρούς. Όμως τα λαλίστατα σε άλλες περιπτώσεις ΜΜΕ (με ελάχιστες εξαιρέσεις) δε διατύπωσαν  καν απορίες και ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν σε όλους μας μετά την τραγική είδηση. 

Είναι δυνατό σε δημόσιο χώρο, που μάλιστα "πήζει" σε ώρες αιχμής, να μην υπάρχει έξοδος κινδύνου;
Γιατί να μείνουν εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι όταν όλοι ξέρουμε πως, καλώς ή κακώς, οι τράπεζες είναι ο πρώτος στόχος των μολότωφ;(και όταν μάλιστα άλλα υποκαταστήματα τραπεζών κατά μήκος της πορείας έκλεισαν)
Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε για τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στις τράπεζες και η επιστολή δείχνει πειστική, παρά την ανωνυμία της που είναι κατανοητή. Άλλωστε οι εργοδότες των αδικοχαμένων υπαλλήλων έχουν (και με το παραπάνω) τη δυνατότητα να απαντήσουν και στα δικά μας ερωτηματικά και στην επιστολή.
 "Νιώθω υποχρέωση απέναντι στους αδικοχαμένους συναδέρφους μου να πω αυτές τις αντικειμενικές αλήθειες. Στέλνω αυτό το μύνημα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και όλα τα ενημερωτικά sites. Όποιος έχει ακόμα συνείδηση, ας το δημοσιεύσει. Οι υπόλοιποι ας συνεχίσουν να παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης.
  Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει δώσει έγγραφη άδεια για το συγκεκριμένο κτίριο, η συμφωνία ήταν κάτω από το τραπέζι, όπως άλλωστε γίνεται πρακτικά με όλες τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες στην Ελλάδα.
● Το συγκεκριμένο κτίριο δε διαθέτει πυρασφάλεια και πυροπροστασία, ούτε μελέτη ούτε εγκατάσταση, δηλαδή ψεκαστήρες οροφής, εξόδους διαφυγής, πυροσβεστικές φωλιές. Μόνο φορητούς πυροσβεστήρες, οι οποίοι φυσικά δε μπορούν να αντιμετωπίσουν μια εκτεταμένη πυρκαγιά σε ένα κτίριο φτιαγμένο με προ πολλού ξεπερασμένες προδιαγραφές ασφαλείας.
● Κανένα κατάστημα της τράπεζας δε διαθέτει προσωπικό εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ούτε καν στη χρήση των λιγοστών πυροσβεστήρων. Η διοίκηση προφασίζεται πάντα το κόστος και δεν κάνει ούτε στοιχειώδεις κινήσεις για να προφυλάξει το προσωπικό.
● Ποτέ δεν έχει γίνει άσκηση εκκένωσης οποιουδήποτε κτιρίου από τους εργαζόμενους της τράπεζας ούτε έχει γίνει σεμινάριο από πυροσβέστες, ώστε να δοθούν οδηγίες για τέτοιες καταστάσεις. Οι μόνες ασκήσεις που έχουν γίνει στη Mafrin Bank είναι για σενάρια τρομοκρατικών ενεργειών και διαφυγή των μεγάλων κεφαλιών της τράπεζας από τα γραφεία τους.
● Το συγκεκριμένο κτίριο δεν είχε ειδική πρόβλεψη για φωτιά, παρόλο που λόγω η κατασκευή του είναι πολύ ευαίσθητη κάτω από τέτοιες συνθήκες και παρόλο που ήταν γεμάτο με υλικά από πάνω μέχρι κάτω. Υλικά που παίρνουν φωτιά πολύ εύκολα, όπως χαρτί, πλαστικά, καλώδια, έπιπλα. Το κτίριο αυτό αντικειμενικά είναι ακατάλληλο για χρήση σαν τράπεζα λόγω της κατασκευής του.
● Καμία ομάδα προσωπικού ασφαλείας δεν έχει γνώση πρώτων βοηθειών και πυρόσβεσης, παρόλο που πρακτικά του ανατίθεται με προφορική εντολή κάθε φορά να προστατέψει το κατάστημα. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι καλούνται να γίνουν πυροσβέστες και σεκιούριτι ανάλογα με τις επιθυμίες του κάθε κ.Βγενόπουλου.
● Τα στελέχη της τράπεζας απαγόρεψαν κάθετα και κατηγορηματικά στους εργαζόμενους να φύγουν, παρόλο που οι ίδιοι το ζητούσαν επίμονα από νωρίς το πρωί, ενώ επέβαλλαν στους εργαζόμενους να κλειδώσουν τις πόρτες και επιβεβαίωναν συνέχεια τηλεφωνικά το κλείδωμα του κτιρίου. Όποιος φύγει να μην έρθει αύριο για δουλειά, ήταν η μόνιμη απειλή. Τους έκλεισαν ακόμα και την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να μην επικοινωνούν με τον έξω κόσμο.
● Εδώ και μέρες επικρατεί πλήρης τρομοκρατία στην τράπεζα σχετικά με τις κινητοποιήσεις, με την προφορική προσφορά “ή δουλεύεις ή απολύεσαι”.
● Οι δύο αστυνομικοί της ασφάλειας που δουλεύουν στο συγκεκριμένο κατάστημα για τις ληστείες δεν εμφανίστηκαν σήμερα, παρόλο που τα στελέχη είχαν υποσχεθεί προφορικά ότι θα τους φέρουν εκεί.
Επιτέλους κύριοι, κάντε την αυτοκριτική σας και σταματήστε να περιφέρεστε παριστάνοντας τους σοκαρισμένους. Είστε οι υπεύθυνοι για αυτό που έγινε σήμερα και σε κάποιο ευνομούμενο κράτος (σαν κι αυτά που κατά καιρούς χρησιμοποιείτε σαν παράδειγμα από τηλεοράσεως) θα ήσασταν ήδη κρατούμενοι για τις παραπάνω πράξεις. Με δόλο έχασαν τη ζωή τους οι συνάδερφοί μου σήμερα. Δόλο της τράπεζας και του κ. Βγενόπουλου προσωπικά, που έδωσε εντολή, όποιος δε δουλέψει να μην έρθει αύριο στο γραφείο."
ΥΓ "Η δημοσίευση της δεν επιχειρεί να δώσει συγχωροχάρτι στους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας. Χωρίς τις μολότωφ δεν θα μιλάγαμε σήμερα για νεκρούς."
Με όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν, μάλλον χρειάζεται να ξαναγράψω το αυτονόητο αν και είναι στην κορυφή της ανάρτησης. Αλλά και η επιστολή, που στο μεταξύ βρήκε τρόπο να αποδείξει την εγκυρότητά της, χωρίς την αναπαραγωγή στο δίκτυο, θα έμενε στα αζήτητα.
Οι τράπεζες, μάθαμε στο μεταξύ, δεν έχουν υποχρέωση να παίρνουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας από την πυροσβεστική. Επιπλέον το κτίριο της τραγωδίας, σαν διατηρητέο, δεν μπορούσε να δεχθεί παρεμβάσεις με τη δημιουργία εξόδων κινδύνου, ρολών κλπ. Η στάση λοιπόν της τράπεζας ήταν νόμιμη άρα (κατά το δόγμα Βουλγαράκη) και ηθική. Νόμιμα επίσης και η μοναδική είσοδος της τράπεζας ήταν κλειστή την ώρα που η πυρκαγιά ήταν ακόμη υπό έλεγχο, όπως λένε αυτοί που έτρεξαν να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους(πηγή: tvxs)
Από εκεί και πέρα με αφορμή όλα αυτά έχει ανοίξει μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα συζήτηση. Οι δικές μου σκέψεις είναι ακόμη, και μάλλον θα παραμείνουν σκόρπιες. Όμως λίγη ψυχραιμία παιδιά γιατί κυκλοφόρησαν πολλές ακραίες σκέψεις. Ούτε εργατικό ατύχημα ήταν αλλά ούτε μπορούμε να ενοχοποιούμε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις με αφορμή τη συμπεριφορά των "μπαχαλάκιδων". 
8/5
σχετικοί σύνδεσμοι:

8 σχόλια:

  1. Τέτοια μέτρα έπρεπε να παρθούν. Απ' αυτά που κόβουν τον τσαμπουκά τού κάθε Βγενόπουλου και βάζουν τέλος στην αυθαιρεσία των εργοδοτών.

    Αλλά ποιος θα τα πάρει αυτά τα μέτρα; Τα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία, βουλιάζουν στην αδιαφάνεια και πλιατσικολογούν; Ποιο απ' αυτά είναι το αναμάρτητο ώστε να μη φοβάται μην βγουν και τα δικά του άπλυτα στη φόρα;

    Ποιος είναι αυτός που θα επιβάλει στον κάθε εργοδότη να πάρει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων του, αλλιώς δεν θα πάρει άδεια λειτουργίας για την επιχείρησή του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια ακόμη δολοφονια εκ προμελέτης.
    Ανησυχώ για αυτά που έπονται.... Αλίμονο !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποια μέτρα; Ποιό κράτος; Απλοί διαχειριστές είναι οι άνθρωποι, των Βγενόπουλων εγχώριων και ξένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπήκα στα σχόλια για να σου γράψω πως σήμερα στη δουλειά πήραμε σε mail την επιστολή από το δικό σου site.
    Μικρός ο κόσμος αλήθεια!
    Με την ευκαιρία όσοι στέκονται στην ανωνυμία δεν έχουν ιδέα για το τι σημαίνει ιδιωτικός τομέας.
    Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει μια ατέλειωτη σειρά από ερωτήματα!Κάποιος πρέπει να τα διατυπώσει, όμως φοβάμαι, φοβάμαι αυτούς που τα ξέρουν όλα, που τα υποψιάζονται όλα, που έχουν λύσεις για όλα!
    Δε θα αμφισβητήσω τη γνησιότητα της επιστολής, όμως....πολύ λίγο χώρο δεν αφιερώνει στους φυσικούς, γνωστούς στην Αστυνομία θρασύδειλους διατεταγμένους εκταλεστές; Με πολύ ανοχή και αγιογραφία δεν τους έχουμε περιβάλλει;Δεν είναι καιρός να τους πούμε ότι όσο αξίζει καί ένα μόνο από τα τραγικά θύματά τους, δεν αξίζει όλος ο ιδεολογικός "αχταρμάς", πίσω από τον οποίο κρύβουν την άθλια ζωή τους, την μουχλιασμένη ύπαρξή τους και το προσωπικό τους σύμπλεγμα, της παραγνωρισμένης αξίας, που έχουν έναντι της κοινωνίας, μιας κοινωνίας που δεν είναι τέλεια, αλλά μάχεται, ακόμα και μέσα στις συνθήκες που ισχυρίζεται ο ανώνυμος επιστολογράφος, στο βαθμό που ΚΑΙ αυτός δεν είναι ένας από αυτούς!Και, τέλος, για να θυμηθώ και τον Ααρόνοβιτς στις "Voodoo Histories",πολύ έτοιμα δεν ήταν όλα για να κατηγορηθεί ο... Βγενόπουλος για ηθική αυτουργία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. <<..αλλά ούτε μπορούμε να ενοχοποιούμε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις..>>
    Δυστυχώς όμως εκεί καταντήσαμε καλώδιο.
    Το κάνουν άνθρωποι που ήταν μέσα στη διαδήλωση, με μεγαλύτερη επιτυχία από τους έξω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Νερένια
    Κατά "σύμπτωση" οι νόμοι είναι φτιαγμένοι στα μέτρα των Βγενόπουλων.

    @ ζαφορά
    Καλωσόρισες.
    και μένα με φοβίζουν τα επόμενα.

    @ Θεία Θ.
    Το ομολογούν πλέον και οι ίδιοι ανερυθρίαστα. Το προοίμιο του ν/σχέδιου, που έγινε νόμος, μας το υπαγόρευσε η τρόικα-είπαν. Αν η υπαγόρευση περιορίζονταν στο προοίμιο δεν θα είχαμε πρόβλημα μάλλον...

    @ Άννα
    Την καλησπέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ ΣΑΛΩΝΙΤΗ καλωσόρισες.
    Η επιστολή βρήκε τρόπο να αποδείξει την εγκυρότητά της στο μεταξύ. Φυσικά δεν την έχει γράψει "ένας από αυτούς" αλλά πραγματικά μία εργαζόμενη στην τράπεζα. Για τους φυσικούς αυτουργούς ειπώθηκαν όλα από την πρώτη στιγμή. Τα ερωτηματικά μας που τα συνόδευσαν δεν βρήκαν θέση στα περισσότερα "επίσημα" ΜΜΕ.
    Όχι ο Βγενόπουλος δεν θα κατηγορηθεί ποτέ για ηθική αυτουργία. Όλα ήταν σύννομα στο μοιραίο υποκατάστημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή